Πόνος στο ώμο

Ο πόνος στον ώμο δεν είναι κάτι ασυνήθιστο. Οι αιτίες που προκαλούν τον πόνο είναι πολλές γι αυτό αρχίστε με την διάγνωση πρώτα. Επισκεφτείτε έναν ορθοπαιδικό και ακολουθήστε τις οδηγίες του. Αν συστήσει Φυσικοθεραπείες τότε φυσικά να τις κάνετε.

Αν παρόλα αυτά ο πόνος δεν υποχωρεί τότε ίσως πρέπει να σκεφτείτε να δοκιμάσετε και μια άλλη τεχνική χειροθεραπείας. Το Bowtech, είναι μια ήπια μέθοδος αυτοθεραπείας του σώματος που έχει εξαιρετικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση του πόνου αλλά και της τυχόν φλεγμονής.

Συνηθισμένες αιτίες είναι

  • Σύνδρομο παγωμένου ώμου
  • Τενοντίτιδα
  • Αρθίτιδα-Περιαρθρίτιδα
  • Τραυματισμοί
  • Κόπωση καικαταπόνηση
  • Χρόνιες φλεγμονές κ.α.

Στις χρόνιες φλεγμονές είναι σημαντικό ο ασθενής να ακολουθήσει και ένα πρόγραμμα αποτοξίνωσης του οργανισμού που θα επιταχύνει το αποτέλεσμα. Στο Bowtech ενεργοποιούμε και το λεμφικό σύστημα ώστε ο οργανισμός να αρχίσει νααποτοξινώνεται.

Πρόσφατη μελέτη σχετικά με την αξιολόγηση της τεχνικής Bowen στην αντιμετώπιση του παγωμένου ώμου δημοσιεύθηκε στο ‘Complementary Therapies in Medicine’ Issue 01/032, ‘Health Which’ (July 2002) & Complementary Therapies in Nursing and Midwifery. Εκπονήθηκε από τον Dr. Bernie Carter, κύριος λέκτορας στην Παιδιατρική, στο Πανεπιστήμιο του Central Lancashire, ο οποίος διαπίστωσε τα εξής:

  • Σημαντική βελτίωση της κινητικότητας των ώμων με το 70% των συμμετεχόντων μυών να επανέλθουν στην πλήρη κινητικότητα (ίση με την μη προσβεβλημένη πλευρά) μέχρι το τέλος της θεραπείας.
  • Σημαντικά μειωμένα ποσοστά έντασης πόνου και περιγραφής ποιότητας του πόνου για όλους τους συμμετέχοντες, αν και ορισμένοι συμμετέχοντες κατέγραψαν αποτελέσματα 1-3 που περιγράφουν ως ελαφρύ πόνο σε ήπιο πόνο. Οι συμμετέχοντες στο τέλος της μελέτης δεν περιέγραψαν πλέον τον πόνο ως έντονο τους έντονο.
  • Όλοι οι συμμετέχοντες παρουσίασαν βελτίωση στις καθημερινές τους δραστηριότητες. Κανένας από τους συμμετέχοντες δεν ανέφερε ότι ο πόνος τους είχε σοβαρό αντίκτυπο στις καθημερινές τους δραστηριότητες

Η τεχνική Bowen δεν μπορεί από αυτή τη μελέτη να ισχυριστεί ότι είναι 100% επιτυχής.  Εδειξε όμως σημαντική βελτίωση για τους συμμετέχοντες, ακόμη και για εκείνους με χρόνιο ιστορικό παγωμένου ώμου. Για την πλειοψηφία των συμμετεχόντων παρείχε ένα πολύ ικανοποιητικό αποτέλεσμα, ιδίως σε σχέση με τη βελτίωση της κινητικότητας.